Bambuszroló rendelés, gyakorlati tanácsok

EGYEDI BAMBUSZ ROLÓK

EGYEDI BAMBUSZ ROLÓK

Hogyan cseréljünk felhúzó zsinórt a bambuszrolón?

2015. január 15. - sotdia

A bambusz zsaluzia mechanikájában található egy automata réz fékező. Amikor fel-le húzzuk a tekercset és egy adott magasságban megállítjuk, akkor ez fékezi le. Ez miatt előbb-utóbb elhasználódik a zsinór. Vagyis ha sokat használjuk az árnyékolót, akkor elkerülhetetlen, hogy egy idő után cserélni kelljen rajta a felhúzót. Viszont szerencsére nagyon egyszerűen ki lehet cserélni, így nem szükséges szerelőhöz vinni a rolettát. 

Ha előrelátóak vagyunk, akkor az ehhez szükséges felhúzó zsinórt meg tudjuk venni a roló rendelésekor is 30 Ft/m áron.

Zsinór átfűzésének legegyszerűbb módja, hogy a régi zsinór egyik végét elvágjuk és ezt a vágási felületet összeragasztjuk az új zsinór vágási felületével. Ahogyan húzzuk ki a régi zsinórt úgy az húzza be az új zsinórt. Fontos, hogy a két végét össze kell ragasztani, nem pedig összekötni, mert utóbbi esetben a csomó nem menne át a mechanikán.

Ha ezt nem tudjuk kivitelezni, akkor marad az új zsinór üres mechanikába való befűzése (1. kép). Tehát először is levágjuk a régi, elhasználódott madzagot.

A második lépésben az alsó, mozgatható fogaskereket kiakasztjuk például egy kis fadarabbal, hogy ezáltal könnyebben áthúzzuk a zsinórt (2. kép). Először a terelő drót középső részén húzzuk át a zsinór végét a roló felső része felé a két kis fogaskerék között (3. kép). 

Utána zsinór végét (azt amelyik felül van a lécnél) balra húzzuk a mechanika felső részén át (4. kép), majd tovább húzzuk egészen a bal oldali mechanikáig és annak is áthúzzuk a felső részén (5. kép).
Ahogyan a 6. képen is látszik, most a zsinórt a csiga mellett bal oldalt húzzuk tovább lefelé. Ezután a jobb oldali mechanikánál levő zsinór végét a terelő drót legalsó részén átdugjuk (7. kép).

Ahogyan a 7/a kép is mutatja, felfelé a két fogaskerék között. A következő képeken láthatjuk, hogy ugyanúgy, mint a 4. képen visszahajtjuk és a mechanika felső részén áthúzzuk. 
Most felülről lefelé átdugjuk a kisebb fogaskerék mellett a bal oldalon (9/a kép), majd a terelő drót legalsó részén áthúzzuk (9/b kép).
Ahogy a 10. képen is látszódik, most már át van fűzve a zsinór a mechanikán.

A következő lépésben elvezetjük a roló mögött mindkét zsinórt. (11. kép).
A léc alsó részénél kicsit szétfeszítjük a pálcákat például egy csavarhúzóval (12. kép), hogy ezáltal könnyebben áthúzzuk a pálcák között a zsinórt (13. kép). Ahogy a következő képeken is látszik, mindkét oldalon át kell húzni hátulról a zsinór végeit a léc alatt minél közelebb a mechanikához.
Ezután csomót kötünk a madzag mindkét végére (15-16. kép).

Most már csak annyi dolgunk van, hogy a lécre fektetjük a csomókat és egy tűzőgép segítségével hozzátűzzük (19. kép). Figyeljünk arra, hogy a roló mögötti madzagok feszesek legyenek.
Az utolsó képen látszódik, hogy miután mindkét oldalon rátűztük a csomókat, már el is készült a bambusz rolónk felhúzójának a cseréje.

Normál használat mellett a zsinórcserét elég 4-5 évente elvégezni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bambuszrolo.blog.hu/api/trackback/id/tr847067613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása